Een belangrijke adviseur van de Europese Unie heeft flinke kritiek geuit op de plannen van de Britse premier Theresa May.
Vorige week zei ze dat ze een douane-unie wil met een wederzijdse erkenning van landelijke wetten, maar volgens de adviseur zijn haar ideeën gebaseerd op een ‘mislukt’ model.
May gaf aan dat ze in een douane-unie wil blijven, zodat goederen vrij kunnen circuleren, maar ze wil ook een systeem van wederzijdse erkenning van regels. Daarbij accepteren de EU en het Verenigd Koninkrijk elkaars regels en wetten en leven ze die ook na, maar zijn ze tegelijk vrij zijn om hun eigen regels op te stellen.
‘Mislukt model’
Het plan van May gaat echter nooit werken, zegt Stefaan de Rynck, adviseur van hoofdonderhandelaar Michel Barnier van de Europese Unie.
Volgens De Rynck heeft de EU het al eens uitgeprobeerd. In de jaren vóór de kredietcrisis van 2008 accepteerden lidstaten dat ze verschillende wetten hadden voor financiële diensten. Maar sinds de crisis geeft de EU juist de voorkeur aan een veel centraler systeem, waarbij de EU zelf de meeste regels opstelt en ervoor zorgt dat ze worden nageleefd.
"De wederzijdse erkenning is een mislukt model", zei De Rynck tijdens een lezing bij de London School of Economics. "We dachten ooit dat het zou leiden tot meer efficiëntie op de markt, maar sinds de crisis willen we juist meer harmonie. We willen een gecentraliseerde markt, we willen dat de EU die in de gaten houdt en waar nodig ingrijpt."
Volgens De Rycnk is de Europese markt afhankelijk van het Europees Hof van Justitie, terwijl May juist onder de jurisdictie van het Hof uit wil. "Als je samen met een ander land deelneemt aan een volledig geïntegreerde markt, maar niet dezelfde wetten en sancties hebt, dan levert dat potentieel allerlei moeilijke situaties op."